Šta su to Stafilokoke?
Staphylococcus aureus je bakterija koja se često može naći na koži i u nosu ljudi. Oko 25% ZDRAVIH ljudi i životinja nosi stafilokoke u nosu. Ova bakterija nije značajna, kako većina misli, za zdravlje nosa osobe koja je nosilac, nego zato što takva osoba može da zagadi hranu koju sprema ukućanima i napravi STAFILOKOKNO TROVANJE HRANOM. Šta je to stafilokokno trovanje hranom? To je stomačna bolest koja se dobija kada neko pojede hranu koja je zagađena toksinom koji stvaraju stafilokoke. Najčešći način na koji se hrana zagadi je kontakt sa osobom – nosiocem stafilokoka ili preko zagađenog sira i mleka. Važno je znati ovo:
Koji su simptomi stafilokoknog trovanja hranom? Stafilokokni toksin brzo deluje. Ponekad je dovoljno i 30 minuta od uzimanja kontaminirane hrane da se pojave prvi simptomi. Oni se do punog zamaha razviju za 6 sati. Oboleli ima mučninu, povraćanje, grčeve u trbuhu i proliv. Bolest je obično blagog toka i oporavak usledi u okviru 3 dana, mada se nekada, retko dešava da sve duže traje i bude agresivnije. Kako da znamo da je u pitanju stafilokokno trovanje hranom? Stafilokok se može se otkriti u stolici ili povraćenom sadržaju, a njegov toksin u hrani. Međutim, dijagnoza se uglavnom postavlja na osnovu kluničke slike Kako se leči ova bolest? Kod većine pacijenata, ovo je bolest naizgled dramatičnog, ali zapravo lakog i kratkog toka. Najbolji tretman za ove bolesnike je odmor u postelji, obilan unos tečnosti da bi se nadoknadili gubici povraćanjem i prolivom i eventualno, lekovi koji smiruju grčeve u trbuhu koji mogu biti veoma bolni. Tečnost se unosi na usta, a ako bolesnik uporno povraća, uključuje se intravenska infuzija. Da li pomažu antibiotici? Antibiotici NiSU korisni kod stafilokoknog trovanja hranom. Reč je o bolesti izazvanoj unetim toksinom bakterija, a na toksin antibiotici ne deluju. Da li je bolesnik zarazan? Bolesnik nije zarazan. Toksin se ne može preneti sa obolelog na osobe kojie sa njim kontaktiraju. Šta možemo učiniti u prevenciji stafilokoknog trovanja hranom? Najznačajnije je da se spreči kontaminacija hrane Stafilokokama pre nego što one stvore toksin.
2 Comments
Zdravko
4/9/2016 13:08:02
Poštovani:
Reply
4/9/2016 21:40:35
Poštovani,
Reply
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
Dr Dragana Stamatović
pedijatar Arhiva
March 2021
Kategorije
All
|